søndag 15. mai 2011

Harstad Mitt Harstad

Som de fleste har fått med seg så kommer jeg fra Harstad.. En liten perle i Vågsfjorden (vi bruker å late som om vi tror at folk vet hvor Vågsfjorden ligger), med øyer rundt, høye fjelltopper og nærhet til alt. Oslo og Svolvær er ca like langt unna, hjemmefra til man er der tar det ca to timer, bortsett fra hvis du har baggasje med deg, da må du sjekke denne inn litt tidligere og du må beregne ca 2.5 timer til Oslo. Å så har vi Tromsø bare 3 timer unna... Før var Tromsø nærmere, mye nærmere, men så fant de ut at de skulle bytte båtene som fraktet oss til Tromsø og hjem igjen, hurtigbåtene som de kaller de, med noen nye.. "Vi skal med hurtigbåten til Tromsø" brukte vi å si...  Idag bruker Hurtigbåten lengre tid enn jeg bruker om jeg kjører i fartsgrensen, eller deromkring, med bil til Tromsø. Det er langt til Tromsø skal vite.

Copyright Åsa Levina Andersson


Slik presenterer vi som bor i Harstad oss når vi skal forklare om Harstad. Vi nevner først noen byer rundt før vi blir tydelig på oss selv. Vakker natur, familievennlig og herlig befriende i all sin pomp og prakt. Folket her hilser på hverandre, stort sett så smiler vi til hverandre, før vi drar hjem etter jobb for å fikse på båten, huset, hytta eller kona. De fleste jeg omgås gjør dette. Vi er glade i husene og hyttene våre i Harstad. Å så er vi flinke til å rydde i hagene og å stille opp for hverandre. Velforeninger og Losjer florerer, og byen vår, ja, den er vi stolte av i alle sammenhenger.

Å så liker vi å si at byen vår er død... På kvelds- og ettermiddagstid så sier vi at byen er død. Det er jo ingen folk der bruker vi å si når vi kjører igjennom byen vår. "Jeg var i byen i går å kjøpte en jakke til Adrian" kan jeg finne på å fortelle til en venn, før jeg følger opp med "å det var jo ingen folk i sentrum, så jeg dro rett hjem etterpå." Hjem for å fikse på huset eller hagen...

Å ja, jeg kom på en ting til... Vi skylder på.. Det er en gjennomgangsmelodi.. Ja, hadde det ikke vært for f.eks. Gutteklubben Grei, så hadde alt vært så mye bedre. Listen er lang, vi skylder på politikere, naboen, Medkila IL og Harstad Tidende. Sikkert  er det at det til tider både er Hurtigbåten og Ken Runes feil å innimellom.

Vi er en typisk liten koselig by, på en typisk tilfeldig plassert plass i ett typisk lite iskaldt land med alt for mye penger. Tenk om vi hadde vært enige om hvem vi var. Vi aner jo ikke hva Harstad er... "Harstad er en familieby" sier vi, å så klager vi over at sentrum ikke er overbefolket på ettermiddags- og kveldstid. "Harstad er oljehovedstaden i Nord" sier vi, men der de engasjerte gjør noe aktivt når de er truet utenfra, så snakker vi om det, eller så skriver vi om det i Byrunden. Å så glemmer vi det... "Det ordner seg.." forteller vi hverandre mens vi deler ut anerkjennende nikk. Jeg glemte nesten å få med at vi håper at HIL taper, og gjerne rykker ned. For tross alt, så var HIL en latterlig klubb midt på åtti-tallet der alle brukte mer tid i solariumet enn på trening. Å ikke for å glemme at de kjørte rundt i like biler med navn på. Åsså brukte de jo så mye penger at de nesten gikk konkurs. Det har sikkert ikke blitt bedre heller, selv om jeg synes han ene som gikk i HIL overdel og solgte lodd på torget i går var usedvanlig blek. Mon tro han ikke har solkort i kontrakten sin, og kanskje han får lønnen sin ut fra loddsalget.Jeg elsker Harstad, men jeg er så veldig typisk Harstadværing i støytene. Jeg vet at jeg startet en supporterklubb engang i tiden for å få litt stemning i hallen, basketball ble svært, alt for svært, og til slutt sprakk boblen og det gikk som det måtte gå, ja, du husker at du sa det ? Det måtte gå mot konkurs, for det gjorde det med Volleyballjentene å husker vi jo. Det ble en selvoppfyllende profeti. Vi elsket at det skjedde noe i byen vår, men hvis vi ikke brydde oss, så brukte vi masse energi på å fortelle alle om hvor utrolig elendig hele basketballen var. Med utlendinger og svensker og ingen lokale spillere. At hver 23 innbygger gikk på kampene i snitt, at alle andre byer med basketball misunte Harstad det utrolige enasjementet, ja, det glemte vi. Det var ikke det jeg måtte forsvare meg mot ukentlig. For tross alt, det var jo ikke noe å juble over, for det var jo ikke Harstadværinger som briljerte på laget.

Tjuvlånt fra Harstad Tidende

Jeg leste en artikkel i Harstad Tidende her om dagen. Det stod om noen som skulle være supportere på HIL kamp på mandag. Det er ikke første gang HT skriver om at det skal være supportere på en HIL kamp som skal lage liv.

Kanskje skjer det på mandag.  

Da kommer jo Mjølner til Harstad Stadion for å spille mot HIL. Speakern kommer til å prøve å lage litt liv, men bortsett fra at russen kommer til å lage litt støy, så kommer det til å være stille fra oss på stadion. På tribunene kommer vi til å sitte å klappe høflig over HIL. Men vi skal få smake på en dårlig følelse å der vi sitter. For det kommer til å være minst 100 mennesker fra Narvik der. De kommer til å juble, heie og rope seg hese over laget sitt. De kommer til å være i rødt. Vi kommer til å si at vi synes jo de er morsomme de der Narvik-folkene, de er ihvertfall ikke sjenerte. Etter 2x45 min kommer vi til å gå hjem å si til kona at det ble 1-1 eller noe sånt, og at kampen var bra... Samtidig reiser 100 mennesker hjem til Narvik mens de drikker varm øl i en varm buss og har det mest sannsynlig utrolig morsomt og klamt på turen.

Knabbet fra Harstad Tidende engang

Jeg vet de har de morsomt, jeg har vært på mange slike turer selv. Jeg misunner Narvik som har mennesker som ønsker å være supportere.

Sees på kamp, Ken Rune

Ps ! Jeg er inneforstått med at jeg har flyttet fra byen. Gi meg ett par-tre-fire år så er jeg dog tilbake. Å til Harstad Tidende eller www.ht.no så beklager jeg at jeg måtte tjuvlåne ett par bilder.. Det kommer ikke til å skje igjen, å om dere likevel skulle kreve noe, så har jeg ingen penger, men kan skrive f.eks. at "Harstad Tidende ruler" eller tilsvarende...

4 kommentarer:

 1. God start, Ken Rune! Glede mæ tell fortsettelsen.. =)

  SvarSlett
 2. Bra det her Ken Rune, og jeg ser at du har klart å snike deg med på ett av bildene og ;) Pr kåt som du e ;)

  SvarSlett
 3. Lykke til med bloggen! :)
  Regner med du og Linnea Myhre kommer til å sloss om de sarkastiske ordene fremover!

  SvarSlett